Kulinarny kiermasz wielkanocny w Bodzentynie

leadNa bodzentyńskim rynku, 3 kwietnia  2016 r. odbył się zorganizowany przez Miejsko-Gminne Centrum Kultury i Turystyki w Bodzentynie Kulinarny kiermasz wielkanocny. Osiem zespołów prezentowało przygotowane przez siebie potrawy oraz umilało czas występami.

W wydarzeniu brały udział: Stowarzyszenie Wików – Nasz Dom, Stowarzyszenie Wzdolskie Kołowrotki, Stowarzyszenie Dąbrowa, Stowarzyszenie Świętokrzyskie Jodły, Zespół Pieśni i Tańca Leśnianie, Stowarzyszenie „Rozwoju Miejscowości Wola Szczygiełkowa”, Zespół folklorystyczny Furmani oraz Grupa Alebabki.

Podczas kiermaszu można było skosztować  flaczków świętokrzyskich, kapusty z grochem – tzw. ciaparachy, golorza – zapiekanego ziemniaczanego placka, świętokrzyskiej rolady z kaczki w sosie leśnym na modrej kapuście z gołami (pyzami) i żurawiną, kaczki z jabłkami i miodem, zupy grzybowej z prawdziwków zbieranych w lasach wzdolskich, świętokrzyskiego „żarkoje” oraz wspaniałych ciast, w tym placka spod kamienia.

Komisja konkursowa w składzie Burmistrz Miasta i Gminy Bodzentyn  Dariusz Skiba, Przewodnicząca Społecznej Rady Kultury Miasta i Gminy Bodzentyn Urszula Oettingen oraz Dyrektor Centrum Kultury Marcin Sikorski próbowała wszystkich potraw oceniając ich oryginalność, walory smakowe i również wizualne – sposób podania. Potrawy były wyśmienite i dlatego komisja przyznała wszystkim wyróżnienia i upominki.

Licznie zgromadzona publiczność zajadała się świętokrzyskimi smakołykami, słuchała ludowej muzyki, podziwiała piękne stroje zespołów, regionalne rękodzieło i odpoczywała w cieple słonecznego dnia.

Urszula Oettingen

Fot. Maria Cedro-Bąkowska, Mirosław Oettingen